Je gaat een huis kopen en daar hoort ook een hypotheek bij. Hoe pak je het aan? Vaak heb je een hypotheekadviseur nodig. Maar bij sommige hypotheekverstrekkers kun je ook zelf met je laptop aan de slag. Wat kies jij? Een adviseur heeft zo zijn voordelen.
Adviseur erbij halen of lekker zelf doen?
Als je een bestaand huis koopt krijg je te maken met de k.k., oftewel de kosten koper. Die kosten liggen voor een groot deel vast. Maar je hebt er wel invloed op. Want een deel van de kosten gaan naar je hypotheekadviseur. Tenminste, als je die hebt. Want in sommige gevallen is het ook mogelijk online je hypotheek regelen. Wat doe je? Hoe maak je je keuze voor het een of het ander?
Zelf online regelen of toch maar niet?
Sommige hypotheken kun je online zelf afsluiten. Toch kiezen verreweg de meeste mensen ervoor om een adviseur in te schakelen. Ondanks het geld dat je in eerste instantie bespaart. Een hypotheek regel je namelijk niet in één avond. Het is een aardige digitale papierwinkel. En een hele belangrijke. Begrijpelijk dat mensen er hun financiële vingers niet aan willen branden.
Een hypotheek is altijd maatwerk
Een hypotheek kun je niet zomaar van de plank halen. Er zijn allerlei zaken belangrijk om de juiste keuze te maken. Je inkomen en dat van je eventuele partner om te beginnen. Maar ook je eigen geld en je pensioenwensen en -vooruitzichten bijvoorbeeld. Wil je je verzekeren voor als je je baan kwijtraakt of langdurig ziek wordt? En heb je nog andere schulden? Logisch dat veel mensen er niet aan beginnen, het zelf doen. Stel dat je onverstandige keuzes maakt. Dan kan je besparing uiteindelijk een flinke financiële tegenvaller opleveren.
Een adviseur of een onafhankelijke adviseur?
Sluit je je hypotheek af bij een bank? Dan is de adviseur in dienst bij die bank. Hij kan vaak ook alleen de hypotheken van die bank adviseren. Uiteraard kan dat nog steeds een hypotheek zijn die perfect past bij jouw situatie. Een onafhankelijke adviseur heeft meer ruimte. Hij kijkt wat er in de markt te koop is en zoekt uit wat het beste past. En met de steeds veranderende rentestanden kijkt hij ook wat voor jou op dat moment het voordeligst is. Met een beetje slim kiezen maakt hij misschien de kosten die je aan hem kwijt bent meer dan goed.
Ben je zelfstandig ondernemer?
Dan heb je doorgaans geen vast of gegarandeerd inkomen. Je hypotheekverstrekker bekijkt je totale situatie om allerlei financiële risico’s uit te sluiten. Handig: breng je adviseur en je accountant met elkaar in contact. Die eerste heeft in ieder geval de jaarrekeningen van de accountant nodig. En bij financiële vraagstukken kunnen ze direct met elkaar schakelen.
Huis gekocht, adviseur eruit?
Je hebt al een huis. Normaal gesproken heb je dan nog maar weinig contact met je hypotheekadviseur. Maar er kan natuurlijk iets veranderen. Je wilt kijken of het oversluiten van je hypotheek voor jou voordelig is. Of je verhuist en wilt je hypotheek aanpassen. Natuurlijk wil je dat financieel zo aantrekkelijk mogelijk doen. Je adviseur weet alles van hypotheken én is handig met cijfers. Hij kan dingen voor je voorrekenen en je de verschillende mogelijkheden voorleggen.