Trouwen, samenwonen: is dat hetzelfde?
Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn voor de wet hetzelfde, op een paar kleine verschillen na. Bij een samenlevingscontract gaat het er vooral om wat je in het contract opneemt. Wil je bijvoorbeeld samenleven in gemeenschap van goederen? Neem dat dan op in het contract. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de overeenkomsten en de verschillen.
De ene partner trekt in bij de andere
Je partner trekt bij je in. Een spannende nieuwe stap in je relatie. Wat doe je met het huis? Blijf jij als enige de eigenaar of wordt het huis van jullie samen? Laat je een samenlevingscontract opstellen? Beschrijf daarin dan duidelijk hoe het zit met het huis en de hypotheek. Natuurlijk ga je ervan uit dat je relatie voor altijd is. Maar loopt het anders, dan voorkom je in ieder geval discussie door alles vast te leggen. Wil je het huis op twee namen laten zetten? Bespreek dan de mogelijkheden met je adviseur.
Jullie kopen samen een huis
Als je samen een huis koopt, neem je misschien ook samen een hypotheek. Heeft één van jullie al een hypotheek? Dan kun je onder voorwaarden je hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. De rente en de Lees definitie vanrentevastperiode veranderen dan niet. Je kunt de hypotheek op twee namen laten zetten. Bij de meeneemregeling gebeurt dit automatisch. Maar misschien is het voordeliger om samen een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat de rente nu lager is. Je adviseur kan berekenen wat voor jullie aantrekkelijk is.
Bereken wat je samen kunt lenen
Samenwonen, samen aansprakelijk
Woon je samen en trouw je of wordt je geregistreerd partners? Dan worden jullie hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Jullie zijn dan afzonderlijk verplicht om de hele hypotheeklast te betalen. Ook als de ander niet meer kan of wil meebetalen. Wil je geen hoofdelijke aansprakelijkheid? Dat kan. Bijvoorbeeld als je geen gemeenschap van goederen hebt of geen samenlevingscontract. Vraag advies aan je adviseur voor wat in jullie situatie het beste is.
Je denkt er nu liever niet aan, maar...
Helaas slaagt niet elke relatie. Als mensen uit elkaar gaan, gaat de woning vaak in de verkoop. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan zijn er mogelijkheden om gedwongen verkoop te voorkomen. Of de restschuld kan bij verkoop worden kwijtgescholden. Clarian Wonen biedt geen NHG. Dit kan een rol spelen bij je keuze voor de beste hypotheek.
Verandert je situatie?
Verandert je situatie na het afsluiten van je hypotheek? Ga je verhuizen? Of wil je meer lenen voor een verbouwing? Wij helpen je op weg.