Zo werkt een overbruggingshypotheek
Met een overbruggingshypotheek leen je tijdelijk een bedrag. Daarmee overbrug je de periode dat je je nieuwe huis al hebt gekocht en je oude nog niet is verkocht. Verkoop je je oude huis? Dan los je met de overwaarde je overbruggingshypotheek direct vergoedingsvrij af. Een overbruggingshypotheek wordt ook wel een ‘overbruggingskrediet’ genoemd.
Wanneer kun je een overbruggingshypotheek aanvragen?
Je kunt een overbruggingshypotheek aanvragen als je een hypotheek voor je nieuwe huis aanvraagt maar je oude huis nog niet is verkocht. ‘Nog niet verkocht’ kan ook betekenen dat er al wel een verkoopakte is getekend, maar dat de ontbindende voorwaarden nog niet zijn verstreken.
Voorwaarden overbruggingshypotheek
- De looptijd is maximaal 24 maanden
- Is je oude huis nog niet verkocht? Dan toon je de verwachte verkoopprijs en verwachte verkooptermijn van je oude huis aan met een verklaring van de makelaar en met een taxatierapport
- Is je oude huis verkocht? Dan toon je dit aan met de verkoopakte. De ontbindende voorwaarden moeten verlopen zijn.
- De kosten van een overbruggingshypotheek zijn 250 euro. Die betaal je als je de overbruggingshypotheek aflost
- De rente van je overbruggingshypotheek staat twee jaar vast
- Het minimumbedrag van de overbruggingshypotheek is 2.500 euro
Hoeveel kun je lenen met de overbruggingshypotheek?
-
- De verkoopprijs van het huis
- Min de restschuld van de hypotheek
- Min 2% van de verkoopprijs\
Rekenvoorbeeld
Je verkoopt je huis voor 250.000 euro. De restschuld van je hypotheek is 80.000 euro. Dan kun je lenen: 250.000 – 80.000 – 5.000 = 165.000 euro. De 5.000 uit de rekensom is 2% van 250.000 euro. Dit kunnen mogelijke verkoopkosten zijn zoals kosten voor de verkoopmakelaar. -
- 90% van de verwachte verkoopprijs van het huis
- Min de restschuld van de hypotheek
Rekenvoorbeeld
De verwachte verkooprijs van je huis is 270.000 euro. De restschuld van je hypotheek is 110.000 euro. Dan kun je lenen: 243.000 – 110.000 = 133.000 euro. De 243.000 uit de rekensom is 90% van 270.000 euro
De voordelen van een overbruggingshypotheek
Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je huis alvast gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Handig als je bijvoorbeeld valt voor een huis dat ook bij anderen in trek is. De rente kun je van de belasting aftrekken. En je mag tussentijds onbeperkt extra aflossen zonder extra kosten. Verkoop je je oude huis? Dan betaal je de schuld van je overbruggingshypotheek af met de overwaarde.
De nadelen van een overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek is handig, maar je sluit wel een extra hypotheek af. Daardoor zijn je maandlasten hoger. Totdat je je oude huis verkoopt, dan los je je overbruggingshypotheek af met de overwaarde. Maar het kan natuurlijk tegenvallen: je oude huis levert minder op dan verwacht. Of je vindt maar geen koper. Hierdoor kun je in de financiële problemen komen. We proberen dan samen naar een oplossing te zoeken. Houd dus ook rekening met een minder rooskleurig scenario.
Een adviseur helpt je verder
Aan een overbruggingshypotheek zit aardig wat rekenwerk. En ongetwijfeld heb je ook nog vragen. Schakel je adviseur in om je te helpen. Hij beantwoordt je vragen en rekent bijvoorbeeld voor hoe hoog je tijdelijke extra maandlasten worden.